Den tilpasningsevne, vi træner lige nu, skal redde os fremover, hvor revolutionerne ikke bliver så teknologiske, som de bliver adfærdsmæssige.
Pandemien har prøvet os alle. Postnord prøvede overskud, din chef prøvede at agere IT-support for sig selv, og vi har alle prøvet at savne arbejdsplads, skole og hverdag. Men hvor det før var teknologi, som prøvede os og stod for de store kvantespring, er det nu vores tilværelser og arbejdsliv, der gennemgår store transformationer. Det er godt!
Ingen kunne efter COP15 sammenbruddet i København se for sig, at vi mennesker ville kunne mønstre evnen til at ændre vores tilværelser i en mere bæredygtig retning. Men en nylig undersøgelse fra McKinsey (2020) viser, at 81 % af et globalt befolkningsudsnit har ændret sine vaner til at være mere klimavenlige i corona-perioden. Det understøtter en helt generel tendens til, at markedet nu rykker i retning af at prioritere grønne løsninger. I Danmark er det kun 4 %, der IKKE ønsker at prioritere nye bæredygtige vaner (Gallup 2021).
Når det er så banebrydende tal, er det fordi, vi i den overvejende hoveddel af verden er underlagt en markedslogik, så efterspørgslen skaber udbuddet – og virksomhederne begynder dermed at reducere CO2-udledningerne drastisk. Når markedet ønsker det. En rapport fra den cirkulære hovedorganisation Ellen McArthur Foundation viste i september 2020, at cirkulære og dermed klimavenlige investeringer havde givet 5 PROCENTPOINT bedre afkast end traditionelle investeringer. Ikke overraskende 6-dobledes investeringsmidlerne alene i 2020’s første halvår, og i løbet af de seneste 4 år er der kommet 10 x flere grønne investeringsfonde.
I Rusland havde man i 1991 to dage med tilbagefald til betonkommunisme efter murens fald to år forinden. I USA var det fire år med Trump og et tilbagefald til lovprisning af solnedgangsindustri som kul og olie – nu hedder det fuld kraft frem på grøn omstilling i begge verdens lokomotivøkonomier, USA og Kina. Fordi markedet ønsker det.
Men omstillingerne bliver ikke bare i det grønne. Digitaliseringen har givet os alle superkræfter, og dem er vi netop ved at få øje på. F.eks. Reddit-gruppen af private investorer, der i skrivende stund skyder Wall Street’s lidt for smarte investeringsinnovationer i sænk. Fordi de kan! Ligesom World of Warcraft-gruppen af gamere kunne, da de fik stemt deres finske heavy-helte i Lordy helt til tops i det europæiske melodi grand prix. Hvis bare vi bruger de digitale communities til at samle momentum, er der ikke meget, der kan modstå et retfærdigt togt.
Pandemien har også blotlagt store behov for omprioriteringer i sundhedsindsatser, den urbane tilstrømning er standset, og landområder får nok ikke færre gæster, når de flyvende taxaer, selvkørende biler og fleksible arbejdsformer vinder fuldt ind i løbet af 20’erne.
Virksomhederne omstiller sig også hurtigt, ellers dør de, og skriften på væggen er tydelig – tilpas dig markedet. Man kunne jo godt producere sprit, bind og respiratorer i en ruf. Så her eksperimenteres med mikro- og endda nanoproduktioner, der flyttes helt tæt på forbrugerne (som GE og Unilever allerede gør) og udvikler produkter sammen med markedet. Så rammes man heller ikke af transportudledning eller toldmure. Måske bliver overgangen til CO2neutralitet ikke engang Maersk allerstørste udfordring på vejen til 2050…
Tag ja-hatten på og sig goddag til de store omstillingers årti!