Er I ligesom mange andre forvirret over, hvordan I bruger den populære metode ‘samskabelse’? Kom godt i gang med visualisering.
Selvom samskabelsestilgangen er ung og ny, er der allerede opstået en jungle af forskellige teorier, procesdesigns, skitseringer af faldgrupper og definitioner på samskabelse. Så hvordan kommer I i gang? Hvilke teorier og redskaber skal I gribe fat i og udvikle jeres projekt ud fra?
Samskabelsesjunglen opstod, fordi samskabelse ikke lader sig beskrive med en simpel definition eller proces. Samskabelsesprocessen er nemlig typisk meget dynamisk og kompleks, og så involverer den mange forskellige parter, som skaber og arbejder sammen på helt nye måder. Dermed ligger metoden meget langt fra klassiske og velkendte projektledelsestilgange og -værktøjer som f.eks. vandfaldsmodellen og SMART Goals. Der er derfor mange, som betræder ukendt grund, når de arbejder med de forandringer og muligheder, som findes i samskabelsestilgangen. Ligeledes kommer det til at tage lang tid, inden erfaringsniveauet i Danmark omkring samskabelse bare kommer lidt tæt på det niveau, vi har, når det kommer til “almindelig” projektledelse.
Samskabelsesprojekter starter derfor tit op med en projektgruppe, hvor medlemmerne har begrænset viden om metoden og forskellige forståelser og erfaringer med selvsamme. De fleste har læst en artikel, en samskabelsescase eller måske været en del af et samskabelsesprojekt tidligere. Udfordringen er derfor tit, at man skal finde et fælles ståsted og forståelse af den komplekse metode, som man skal til at benytte.
Show it, don’t tell it
Til at imødekomme denne udfordring er teori, tekst og møder ikke den bedste vej frem, når vi skal lære at bruge en ny kompleks metode som samskabelse.
Undersøgelser viser, at vi typisk kun husker 20 % af det, vi hører, og 65 % af mennesker i stedet lærer bedst gennem visuel formidling. Faktisk opfatter vi visuel formidling 60.000 gange hurtigere end tekst, og visuelle hjælpemidler forbedrer vores læring med 400 %. Det er derfor en dårlig ide at opstarte samskabelsesprocessen op gennem tunge møder og ved at sætte medarbejdere til at læse om samskabelse. Her rammer I kun omkring 25 % af jeres medarbejderes måde at lære på.
I skal derimod i gang med at vise, hvordan I hver for sig og sammen forstår, hvad samskabelse er. Min opfordring er derfor: show it – don’t tell it. Vis, tegn og fortæl med billeder og grafik, hvordan samskabelsen kan se ud. Det er med til at speede jeres læringsproces og parathed op med mange procenter, da I rammer den måde, langt størstedelen af jeres medarbejdere lærer på. Samtidigt får I hurtigt nogle billeder og visualiseringer af, hvordan I ser samskabelsen.
Her møder I måske en udfordring, da nogle personer mener, at de ikke kan tegne eller er kreative. Måske er du én af dem, der tænker, at det dér med at tegne og skitsere kun er for sådan nogle kreative typer, og sådan én er du ikke. Men det er en myte, at kreativitet kun er vigtigt for dem, der er gode til at tegne, male eller synge. Det er vigtigt for alle, fordi det er med hjælp fra disse kreative hjælpemidler, at vi udfordrer og hjælper vores hjerne og hinanden til at forstå nye aspekter, som kan føre til, at vi finder på nye idéer og måder at gøre tingene på. Dermed er det ekstra vigtigt at benytte sig at disse egenskaber, når det kommer til speede læringsprocessen op med en kompleks og ny metode som samskabelse. Faktisk bliver kreativitet fremtidens vigtigste færdighed, så er du tilbageholdende over for de mere kreative tilgange, er det nu, du skal arbejde med dit mindset, hvis du vil forblive relevant. Og jeres tilgang til den nye samskabelsesproces er et perfekt sted at starte.
5 gode råd til at speede jeres læringskurve med samskabelse op
Jeg giver her mine bedste råd til, hvordan I kan bruge billeder og visualisering til at gøre jer parate til at forstå samskabelse:
- Del jeres gemte artikler, modeller og billeder af samskabelse med hinanden i projektgruppen. Giv plads til, at I hver især kan fortælle, hvorfor I mener, at en specifik tilgang giver mening. Her skal I ikke være bange for at selv tolke og skitsere, hvordan en proces, model eller redskab kunne se ud.
- Snak om, hvordan disse måske har inspireret jer. Hvis I er blevet inspireret, vil jeg opfordre jer til at tegne eller vise det. Måske får I på den måde lavet en ny model eller hacket en, så den giver mere mening og værdi for jer.
- Saml og kategorisér de forskellige tilgange. Tegn, fortæl og sæt streger til, hvordan billederne osv. hænger sammen. På den måde får I måske skabt et helt roadmap til samskabelse med værdier, redskaber, modeller osv.
- Tegn det eller vis det med billeder, hvis de andre ikke forstår, hvad du mener. Hjælp de andre i projektgruppen med at forstå, hvordan det kan se ud og hvorfor det er relevant.
- Den gode start til at arbejde med samskabelse er nemlig, at I har et fælles billede og forståelse af samskabelsesmetoden.
Hvis du interesseret i at klæde medarbejdere godt på til samskabelse, kan vi anbefale vores workshop omkring samskabelse, som har fokus på visualisering: “Bliv klar til samskabelse sammen”.