Det virtuelle møderum er kommet for at blive. Men hvordan bruger du rummet til at højne motivationen og samarbejdet - frem for at det bliver drænende og ensomt?
Denne blogpost er skrevet i et samarbejde mellem
Lab Agents, Louise Vinther and Thomas Bjørnsten.
Distancearbejde er kommet for at blive
Vi er lige nu alle tvunget ud i at arbejde sammen hver for sig. Zoom- eller Teams-møder er en fast bestanddel af hverdagen. Og vi er næsten (også kun næsten) blevet vant til at tage en fælles virtuel frokost eller en virtuel fredagsbar. Men selvom alle glæder sig til at kunne mødes fysisk igen, så er disciplinen “at arbejde sammen hver for sig” kommet for at blive. Når vi engang kommer på den anden side af Corona-krisen, så forventer Dansk Industri, at omfanget af hjemmearbejde vil være mere end dobbelt så stort som før Corona. Onlinemøder giver os en fleksibilitet og nogle fordele, som også vil give mening efter Corona. Vi skal lære at arbejde sammen hver for sig nu, men også i fremtiden.
Det fysiske kontor versus det virtuelle rum
Før Corona kørte hverdagen derudaf, og du har måske egentlig ikke tænkt over, hvad der motiverer dig – og hvad der ikke motiverer dig. Men efter en masse tid på hjemmekontoret har der mentalt været plads til at tænke lidt ekstra. Når noget pludselig bryder vores vaner, så skærpes vores opmærksomhed nemlig. Nu ved du godt, hvad du savner på dit kontor, og hvad du ikke savner…. Du ved godt, hvilke fordele der er ved at kunne sidde derhjemme med de varme hjemmesko og din yndlingskaffe. Men du ved også, hvor frustrerende det kan være, når du ikke hurtigt kan spørge dine kollegaer ved kaffemaskinen, og der derfor er langt (i hvert fald fysisk) til at få hjælp med det problem, du sidder og bakser med lige nu. Du ved, hvor vanskeligt det er at at ‘brænde igennem’, når man ikke kan kommunikere med hele kroppen og lyden i laptop-højttalerne er elendig. Eller fordi folk har slukket for deres kamera, så man ikke kan aflæse deres reaktioner. Når du er færdig med dagens 4. Zoom- eller Teams-møde i træk, så føler du dig bare fuldstændig udmattet.
Skærmen kan skabe ærlighed
Vi ved, at noget af det, der for alvor kan booste motivation og arbejdsglæde er tillid og nærvær – men også at det er svært at skabe via en skærm! Det er svært, når vi sidder hver for sig. På den ene side ja. For vi mangler at kunne aflæse dagligdagens små signaler. Vi kan ikke reagere på Lises store smil eller Peters bekymringsrynke – de fleste af os kommunikerer anderledes, når vi er på via webcam og monitor. På den anden side så peger research på, at 36 % synes, at en af top 5-tingene ved at arbejde hjemmefra er, at man tager mere af sig selv med på arbejde på en positiv måde. Den digitale distance kan derfor også betyde, at det er nemmere at åbne op for vanskelige emner eller deltage mere aktivt.
Forestil dig, at du bliver kaldt ind til et fysisk møde med chefen og bliver spurgt “hvordan går det?”, “passer opgaverne til dig lige nu?” eller “føler du dig motiveret for tiden?”. Det er svære spørgsmål at svare på. Og de kan virke ekstra svære, når man sidder der fysisk på kontoret over for hinanden. Her kan distancen faktisk være en fordel, og mange oplever, at de bedre kan kontrollere deres nervøsitet og følelser.. Derfor er det her med at tage nogle “tunge” emner op til et virtuelt møde ikke nødvendigvis et no-go. Den ekstra “barriere”, som skærmen nu engang er, kan måske også få nogle til at turde hæve stemmen, som måske ellers ikke ville. Vi siger ikke, at det er en dum ide at mødes fysisk – langt fra! Vi siger bare, at det digitale rum er kommet for at blive, og vi kan lige så godt udnytte det. Men det kræver nogle redskaber!
Hvordan går I fra ærlighed til motivation?
Hvis vi skal motivere hinanden, så er første step at vide, hvad der motiverer dig og dine kollegaer. Og den ærlighed, som skærmen også kan skabe, kan gøre det nemmere at tage et emne som motivation op. Det er nemlig sådan, at motivation og god og ærlig kommunikation hænger uløseligt sammen. Når vi kommunikerer, er vi altid i gang med en slags ‘emotionelt’ arbejde, hvor vores måde at udtrykke følelser på – bevidst eller ubevidst – spiller en kæmpe rolle. Man er i stigende omfang blevet opmærksom på hvad en virksomheds emotionelle kultur betyder for motivationen, og det gælder selvfølgelig også online. Og det er også sådan, at vi sandsynligvis skal vænne os til at tage de mere personlige snakke online. Vi vil i højere og højere grad se, at folk går i retning af at koble det digitale distance-arbejde med traditionelle samarbejdsformer.
Måske du er blevet mere bevidst om, hvad der motiverer dig i dit arbejde. Og måske du egentlig kan se en fordel i at udnytte skærmens ærlighed. Men hvordan er det så helt konkret, at man bruger det til at højne engagementet og arbejdsglæden i sit team? Hvordan finder man ud af, hvad der motiverer ens kollegaer? Hvordan finder man ud af, hvordan man hjælper hinanden med at holde motivationen oppe, når man sidder hver for sig?
Vi ved, det er lettere sagt end gjort. Vi har derfor udviklet et koncept, der hjælper jer med netop dette – at holde motivationen oppe hver for sig. Her inddrager vi jer direkte i en proces, der giver både data og overblik i forhold til, hvad I finder mest motiverende. For vores erfaring viser os at ved at finde ud af hvornår og i hvilke situationer, dine kolleger har det svært, og hvor og i hvilke situationer dine kolleger stortrives – så er det også nemmere at bakke hinanden op.
Hvordan kan du åbne motivationssnakken op til jeres næste onlinemøde?
Men hvad kan du gøre i morgen? Det kan nemlig være vanskeligt at lægge ud med spørgsmålet “Hvad motiverer dig?” – simpelthen fordi det er svært at svare på! Derfor kan man starte med en lille øvelse. Vores erfaring viser nemlig, at det er en god ide at have et fælles udgangspunkt, så det ikke bliver så “tungt” – og så alle starter ud fra samme præmis.
Eksempel på opstartsøvelse:
- List din arbejdsdag op
- Overvej, hvornår du føler dig mest motiveret i løbet af dagen – hvornår du bare synes, at arbejdet var fedt!
- Overvej, hvorfor er det lige der, du er motiveret?
- Del dine tanker med dine kolleger.
Det kræver noget at holde motivationen oppe – særligt hver for sig. Men det virtuelle rum er kommet for at blive. Og det kan faktisk bruges til at gavne motivationen frem for at virke drænende. Hvis det altså bliver brugt rigtigt.
Synes du, at motivation i det virtuelle rum er et emne, du bør gentænke eller optimere, så tøv ikke med at kontakte os. Har du lyst til at høre mere om vores syn på motivation i organisationer, er du desuden velkommen til vores medlemswebinar, hvor vi stiller skarp på brugen af data i motivationsarbejdet. Du kan læse mere og tilmelde dig her.