Hvordan skal jeres nye hverdag se ud efter Corona - hvilken sti skal I tage nu? Få 4 trin til at fralægge de gamle vaner og skabe nye.
Genåbningen er i gang, og vi er lige så småt ved at vende os til tanken om, at vi skal tilbage på arbejdspladsen, altså sådan fysisk. Hurra for det! Men det ville jo også være mærkeligt at vende tilbage til en dagligdag, som er helt identisk med den, vi kendte før Corona blev det mest brugte ord i hverdagssamtalerne. Vi har set nogle fordele under krisen, og dem vil vi selvfølgelig gerne beholde – alt andet ville egentlig også være dumt. Vi har også set nogle ting, som bestemt ikke virker. Og lad os da bare efterlade dem! Men hvordan finder du frem til dem, du skal holde ved, dem du skal glemme, og de nye du skal skabe?
Vanens magt
Det er ikke kun dig og dine kollegaer, der vender tilbage på arbejdspladsen. Det gør den stærke magt “vanen” også. Selvom der for mange er gået over et år siden, de har haft den dagligdag på arbejdspladsen, som de kender – så vil man hurtigt falde tilbage i de gamle vante rutiner. For vi kommer ret sikkert til at sidde på den samme plads, som vi plejer. Vi kommer til at spise frokost på samme tid, som vi plejer. Og vi kommer til at holde de samme morgenmøder, som vi plejer. Og det er her, det bliver farligt. For vi er vanedyr, og forandringer er noget, som tager meget kognitiv kapacitet – og derfor noget, vi gerne vil undgå, fordi det er så udmattende. Derfor kunne det jo være rart, hvis tingene blev lidt, som de plejer, når vi vender tilbage ‘for good’. Men vi skal bruge krudt på at fastholde og finde de nye smarte måder at gøre tingene på! For når det fysiske set-up kalder på vores gamle vaner, så skal de nok finde vej frem igen. Er du ikke opmærksom og lægger en strategi, så kommer du ret sikkert til at gøre, som du plejer, selvom det ikke er det smarteste.
Den nye sti
Der er nemlig en ting, som er ret så sikker. Måden at samarbejde på og arbejdsgangene skal ret sikkert gentænkes for det fleste.
For som sagt, så har Corona-krisen også været skyld i nogle positive trends, som vi med fordel kan og bør tage med os. Men for at vi får fuldt udbytte af det, skal vi styre uden om vanens magt og lave en ny sti. En sti, hvor der er taget stilling til balancen mellem de digitale og fysiske møder. En sti, som viser vejen for samarbejdet. En sti, som har taget stilling til, hvilke værktøjer, I skal bruge fremadrettet. En sti, som mange medarbejdere kan have brug for, fordi virkeligheden er en anden nu.
4 trin til at skabe den nye sti
… og til at fralægge tidligere dårlige vaner og komme videre med nye gode vaner. For nogle vaner er selvfølgelig smarte nok – du skal bare finde ud af hvilke, og hvilke du med fordel kan ændre til det bedre.
Lad alle blive hørt: Kortlæg
Det kan være svært (faktisk umuligt) at have overblikket selv. Derfor skal alle medarbejderne inddrages. Du skal have kortlagt, hvad deres oplevelse har været med arbejdet under Corona. Hvad har den tid, hvor I har siddet hver for sig vist dem? Er der noget, I har overset? Lad alle have en andel i at definere det nye normale for jer.
Vælg det vigtigste først: Udvælg
Når I har kortlagt, hvad I bør tage med jer, og hvad I bør lade ligge, så skal I til at vælge. Selvom der er flere gode tiltag. De bedste resultater kommer ofte af at tage en ting ad gangen. Ellers er det for overvældende og udmattende allerede inden, man er gået i gang. Vi er jo vanedyr…
Gør det nemt: Tilrettelæg
I forlængelse af det forrige punkt: hvis du skal ændre vaner, så er det alfa omega, at det ikke er for besværligt. I skal starte i det små og bygge på derfra. Forestil dig eksempelvis, hvis du var blevet enig med en ven om, at ‘nu skal vi til at løbe!’ Så vil I nok ikke starte med at løbe et maraton hver dag… Det samme gælder på arbejdspladsen.
Se dig tilbage: Evaluer
Du har identificeret, hvad der skal gøres, og så kører det! Eller… Ofte skal der justeres hen ad vejen. Derfor er det afgørende, at der sættes tid af til at evaluere, om tingene kører, som de skal – eller om der skal rettes lidt til, før I er tilbage på sporet igen.
Og lige en note. Det er selvfølgelig vigtigt at få kortlagt, hvad man gerne vil tage med i forhold til nye måder at arbejde på. Men det er lige så vigtigt at få kortlagt, hvad man gerne vil undvære af det gamle. Både fra tiden, hvor man har siddet hver for sig, men også allerede inden Corona blev en realitet. Virkeligheden er som sagt en anden nu. Og vores tilbagevenden til de fysiske arbejdspladser er en god mulighed for sammen at få en fælles forståelse af den. Og en fælles forståelse for den nye sti, I skal følge.
Har du brug for hjælp til at bryde ud af vanens magt, eller et perspektiv på, hvordan I bedst finder den nye sti for jer, så tøv ikke med at kontakte mig.