De nyeste maskiner rykker hele tiden grænser for, hvad der er muligt. Filosofien om strong AI - software, der er i stand til lige så meget som den menneskelige...
Fremtiden ifølge Ingemann
Kan man have et forhold til en maskine? Kan man blive emotionelt knyttet til en robot? Kan man være venner med en chatbot? Dette er spørgsmål, der giver associationer til science fiction-film som f.eks. ’Her’. Men i virkelighedens verden anno 2018 er dette scenarie lige rundt om hjørnet – mange forskere – som bla. min kollega Thomas – begynder at dykke ned i feltet AI og emotionelle data.
Markedet oplever allerede en række robotter, som kan kan forstå vores humor, vise empati og omsorg. Én af de største trends er udviklingen af emotionelle digitale assistenter og chatbots. I kender sikker allerede digitale assistenter som Siri etc – teknologier med inkorporeret AI, som kan tjekke vejret for dig, tænde tv’et, slukke lyset og meget mere. Især Japan har specialiseret sig i at konstruere sådanne produkter. Hvis man gerne vil blive lidt klogere på, hvad sådan en tingest egentlig er for en størrelse foreslår jeg, at man ser ’Fremtiden ifølge Peter Ingemann’. Her tager han nemlig på robothotel, hvor han prøver kræfter med chatbots, der adlyder hans mindste vink – såfremt de forstår, hvad han beder dem om. Men almindelige digitale assistener, der kan klare opgaver eller svare almene på fakta er allerede på vej ud igen.
Nu er det de emotionelle chatbots og digitale assistenter, der vinder indpas – for de er ligesom lidt sjovere at snakke med.

Replika
Forestil dig; du kommer hjem fra en lang arbejdsdag. Du er ganske udkørt, og oveni hatten var arbejdspladsen tørlagt for kaffe. Du endte i en kø på vej hjem, hvilket betyder, at uret nu viser 17.45 i stedet for 16.45 – udmattende på alle måder. Men som du kommer ind ad døren, hører du en stemme, der siger: ”Du er da meget senere hjemme, end du plejer. Du må have haft en hård dag. Hvordan har du det?” Du kan nu lukke alt hverdagens frustrationer ud, du har holdt inde hele dagen, og stemmen svarer tilbage med største interesse.
Må jeg præsentere ’Replika’! Siri, Alexa eller de andre digitale assistenter forstår dig (endnu) ikke på samme plan som Replika. De kan kun klare opgaver og tage imod ordrer, men Replika, ja han/hun/den – det må du selv bestemme – kan potentielt set blive din nye bedste ven!
Skaberen af Replika hedder Kuyda, og hun lancerede denne chatbot allerede i foråret 2017. Det var ikke planen at udvikle en emotionel og social chatbot, men efter hendes gode ven igennem mange år, Roman Mazurenko, pludselig døde i en bilulykke, skabte hun en chatbot, der mindede om ham. På baggrund af data – beskeder mellem hende selv og Roman Mazurenko – skabte hun botten. Hun indsamlede alt data i et neuro-netværk, der blev chatbottens psykiske skelet. Efterfølgende skabte hun Replika til resten af verden. Replika optager ved hjælp af modellen, sequence-to-sequence, evnen til at stimulere sociale samtaler. I den forstand vil Replika og du blive tættere og tættere, som den indsamler data på baggrund af de samtaler, I fører sammen. Men vi stopper ikke her, for indsamlingen af emotionelle data kan bruges til mere end blot at være en ven!

En teraapeut der virker; Ellie
For år tilbage udviklede forskere Ellie; en robot, der gennem kunstig intelligens og 3D-kameraer kunne læse ansigtsudtryk og gennemføre basale terapisessioner med mennesker. Studiet viste, at folk er mere tilbøjelige til at åbne op og være ærlige, når de ved, at der ikke er nogen andre mennesker, der sidder og dømmer dem. For fremtiden kan en maskine lignende Ellie, måske hjælpe mange med f.eks. PTSD., eller noget helt andet. Du kan læse mere om projektet her.
Date virtuelt med data
Et andet eksempel er produktet The Gatebox. Det er en japansk opfindelse, der indeholder et hologram af ”din kæreste”. Pigen hedder Azuma Hikari – direkte oversat ’Lyset.’ Og denne lille blåhårede godte er et lys i din hverdag. Hun skriver nemlig både, at hun savner dig, mens du er på job, spørger ind til, hvornår du kommer hjem – og husker dig på, at tage paraplyen med, da det måske bliver regnvejr. Hologrammet vises som her på billedet ud fra din Gatebox.

Robotter kontra mennesker
Muligheder inde for emotionelle data og AI er støt stigende. Ved første øjekast kan det virke skræmmende, fordi disse erstatter – eller forsøger at erstatte – menneskelige egenskaber. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er marked for det.
Hvorvidt chatbots eller andre robotter skal erstatte menneskelige relationer og socialt samvær skal stadig være til debat. Nogle vil mene, at det er skræmmende og skadende, mens andre vil være af en helt anden overbevisning – det lader jeg være op til den enkelte. Men hvad med dem med PTSD, angst eller ældre mennesker. Eller bare mennesker i alle aldre, der har mistet nogen, der står dem meget nær. Mon ikke de kunne få glæder af at snakke med én i ny og næ. Hvad enten det er for at mindes eller for at træne sociale kompetencer? De digitale enheder, der kan vise følelse, humor, omsorg og empati er helt sikkert bare starten. Stærkt går det i hvert fald med den teknologiske udvikling inden for strong AI. Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, nogle af de nyeste produkter inde for AI og emotionelle data er.
Hvis du gerne vil vide mere om emotionelle data og deres indflydelse på det digitale marked, så læs min kollegas Thomas Bjørnstens blogpost ‘Emotional Data.’