Når innovation, udvikling og handling går op i en højere enhed.
Et partnerskab mellem Entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen, Spar Vest Fonden, Energibyen, Access Invest og Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter (SET) ønskede nye innovative bud på, hvordan byggebranchen kan skubbes i en mere bæredygtig retning. I et 48 timers intenst hackathon under temaet ”Fremtidens Hus” blev missionen overtaget af teams bestående af studerende og praktikere med forskellige faglige baggrunde fra hele landet og honoreret med præmier på op til 25.000 for den mest innovative løsning.
“Doing beats talking” og hackathon-formatet tvang deltagere til at tænke i handling og næste skridt frem for lange idégenereringssessioner uden konkrete outputs. ”Hackathon” er som bekendt en sammensmeltning af det at ”hacke” – at udforske og eksperimentere med nye produkter, services eller forretningsmodeller – og ”maraton” – et udfordrende sprint. Frem for at bruge flere år, store ressourcer og intern viden på at løse komplekse problemstillinger, giver hackathons lynhurtige og nyskabende resultater gennem inddragelse af ekstern viden i et energifyldt format.
I en virkelighed hvor det går rigtig stærkt med innovation på markedet, er hackathon et oplagt format til at komme et skridt foran.
Det er en ekstremt effektiv måde at få ting bearbejdet og få nye vinkler på alting. Man skal jo hele tiden tænke på, at vi fra branchen jo er ’belastede’ af viden.
Frank Petersen, Erhvervskonsulent hos SET
Proces
Innovation Lab bistod i både udvikling og afvikling af Fremtidens Hus Hackathon. Eksperter og deltagere blev kurateret og koordineret, og SET og Innovation Lab samarbejdede tæt omkring en relevant, motiverende og effektiv struktur for hackathondagene. Både ift. at sætte nogle ambitiøse succeskriterier, sørge for de faglige indsigter til de deltagende teams, scoping af virksomhederens udfordringer, udvikling af materiale og skabeloner, klargøring af dommere og selvfølgelig design af en medrivende proces og dagsorden, der gjorde, at Fremtidens Hus hackathon var så effektivt som muligt.
Deltagere blev indkaldt gennem en hjemmeside dedikeret til hackathon’et, (www.fremtidenshus.ilab.dk), som blev promoveret på flere forskellige kanaler. På hjemmesiden kunne potentielle deltagere læse om både udfordringen og praktiske oplysninger. Ved tilmelding skulle deltagerne oplyse deres faglige baggrund, samt hvorfor netop de kunne bidrage med ideer til fremtidens hus. På den måde kunne Innovation Lab skabe interessante og synergiske teamkombinationer og sikre, at alle deltagere havde interesse i udfordringen.
Der var både ingeniører, konstruktører, sociologer, oplevelsesdesignere, håndværkere og innovationskonsulenter o.m.a. samlet, hvilket sikrede et bredt udsnit af nye perspektiver og idéer. For at løfte videnniveauet yderligere var der inviteret eksperter ind med viden omkring fremtidens trends, nye generationer og boformer, nye materialer, lokalhistorie og meget mere. Efter at have rystet deltagerne sammen og lagt et fælles fundament af viden, blev deltagerne delt ud i tværfaglige teams med egne arbejdsrum på Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter og udstyret med kreative redskaber og procesmaterialer.
Med lyst og engagement kastede grupperne sig over opgaven og der var høj energi fra starten. Alle der har været til en udviklingssession, om det er et hackathon, sprint eller en innovationsdag ved at deltagerne vil opleve både op og nedture energimæssigt. Da et hackahon er ret frit, så er det vigtigt, at facilitatorernes erfaring spiller positivt ind. Foruden at sørge for at gruppernes innovationshøjde og arbejdsomhed matcher succeskriterierne og udfordringen, så skal facilitatoren skabe rum og plads til at alle deltagere er involveret. Derudover skal facilitator fjerne eventuelle barrierer som måtte være/opstår og sørge for at de forskellige teams har adgang til personer, materialer og steder. Derudover er det facilitatorens fornemmeste opgave at skabe momentum de rigtige steder i processen, og sørge for at hackathon deltagerne ikke pludselig rammer en psykologisk (energi)mur de ikke kan komme over.
I udviklingen af idéer og koncepter stillede Innovation Lab desuden op med to dygtige grafikere til at hjælpe deltagerne med at visualisere deres koncepter. Dette gjorde at alle deltagerne kunne fokusere på at være aktive og deltagende, at de havde nemmere ved at dele det samme billede af løsningen de arbejdede på, at deltagerne kunne nå længere med deres koncept på kortere tid, samt at deltagerne troede mere på deres løsninger da de skulle pitche dem.
Resultat
De forskellige hackathonteams arbejdede kreativt og effektivt i døgndrift for at komme med den mest nyskabende idé, der kunne sikre dem sejren ved Fremtidens Hus Hackathon. På andendagen pitchede de koncepterne foran en ekspertjury, bestående af Energibyens Karl Krogshede, Hanne Tine Ring Hansen, ekspert i byggeri og bæredygtighed, Jesper Veber Jeppesen, indehaver og bygningskonstruktør samt den lokale entreprenørvirksomhed Kaj Ove Madsen, repræsenteret ved Heine Jakobsen.
Niveauet var højt for alle grupper, og løsningerne var vidt forskellige. Der var alt fra en helhedsplan for nye aldersintegrerede boformer i Skive over løsninger der inkluderende anvendelse af regnvand som forsyning til fremtidens bolig på nye måder, til en app med vaneændrende nudging på hjemmets energiforbrug. Der var sågar en løsning på et fleksibelt modulopbygget hus, der ændrer sig efter på hvilket stadie beboerne er i livet. Modulerne, som bygges i bæredygtige materialer, kan vælges til eller fra og de kan endvidere omsættes gennem en form for pantsystem på en digital markedsplads.
Vi er overbeviste om, at det ikke er sidste gang vi holder hackathon
Frank Petersen, Erhvervskonsulent hos SET
Hackathonformatet og ideen om at invitere udefrakommende talenter til at skabe fremtidens bæredygtige byggeløsninger viste sig at frembringe nye uforudsete vinkler og innovative løsninger på udfordringen. Hackathon’et pustede på den måde nyt liv i Skives byggebranche og hævede barren for nytænkning omkring fremtidens boligformer.
Sådan en vil jeg også have!
Hvis du eller din virksomhed ligeledes står med en udfordring, og måske ønsker deltagere udefra til at tilføre ny energi, inspiration og nyskabende løsninger til opgaven, så er et hackathon måske det rette format til jer. Kontakt partner og senior innovationskonsulent Jarle Fink Kondrup nedenfor og hør mere om, hvordan et hackathon kan skabe hurtige handlingsorienterede resultater og værdi for netop jer. Du kan også lære mere om hackathons i bloggen.