Hvordan “maker-miljøer”, 3D printing og nye, cirkulære forretningsmodeller drastisk kan ændre spillereglerne for de eksisterende produktionsvirksomheder.
Forleden blev jeg inviteret til at møde Opendesk og designer David Steiner. Opendesk er et London-baseret firma, som radikalt har gentænkt, hvordan man designer, producerer og sælger design-møbler med lokal forankring i et globalt marked. Design- og produktionsprocessen er markant anderledes i forhold til en traditionel møbelproducents – Opendesk har dels elimineret hele produktionen og outsourcet den til lokale producenter, og dels givet alle adgang til deres designs. Deraf navnet Opendesk.
I dag er Opendesk en design-virksomhed i London – men oprindeligt var de faktisk en arkitekt-virksomhed. Historien lyder, at virksomheden en dag fik de en opgave, hvor de også skulle indrette selve kontorerne for en stor kunde – blot lå det ene kontor i London og det andet i New York. Man tegnede derfor møblerne (CAD modeller), så de kunne produceres på en CNC maskine – uanset geografien. Dette initierede idéen om at udfordre den eksisterende måde at designe, producere, distribuere og sælge møbler på og dermed gøre værdikæden så effektiv som mulig uden fordyrende mellemled mellem designer, producent og kunde. Modellen for Opendesk er kort beskrevet, at der findes et design, som kan downloades og produceres hos en lokal producent (Maker). Denne Maker sætter prisen, ligesom designeren får royalty og Opendesk får en andel af handlen. Kunden vælger selv sin lokale ”Maker” og kan ofte også indhente flere tilbud (ups…der er ingen lokal Maker endnu i Danmark).
I dag producerer Opendesk kun i krydsfiner – men ifølge designer David Steiner, som i øvrigt er bror til ejeren, kigger de også på nye materialer. Med et cirkulært design-mindset, er de opmærksomme på både biobaserede- og genbrugsmaterialer. Der mangler dog stadig både kvantitet og standarder for at bruge genbrugsmaterialer, hvilket er en af de store udfordringer, vi ser i dag og et område, hvor der stadig bør udvikles nye standarder for materialer (Blockchain bliver i øvrigt en af de vigtigste teknologier til at gennemføre dette). Når genbrugsmaterialer vinder indpas som standardvarer, vil det være muligt at begynde at bruge disse. Der findes allerede biobaserede materialer, som er egnet til 3D print, som f.eks. biobaseret plast som PLA (polylactid acid) – måske er det i den retning, man skal kigge først.
Det er jo interessant at tænke, at vi forbrugere kan komme tættere på designprocessen – men også på selve produktionsstedet – og dermed spare transportomkostningerne og reducere CO2 udslippet markant. Heldigvis findes der efterhånden en række virksomheder, der kører efter samme bæredygtige tankegang som Opendesk – et eksempel er UNMADE, som leverer bæredygtigt og smukt designet tøj, der udfordrer den traditionelle model inden for tekstilproduktion. UNMADE det muligt for kunderne at designe deres eget mønster på det tøj de ønsker at købe og derefter få det produceret lokalt; et perfekt eksempel på, hvordan en virksomhed kan kombinere personalisering med hurtig produktion – ting der normalt ikke hører sammen. Endelig er der Obrary – endnu en succesfuld open-source platform, som minder meget om Opendesk, men med et lidt mere varieret udvalg.