Live videos, TikToks, how-to’s, Reels, silent videos, AR og VR. Content is king, det ved vi, og på toppen af tronen sidder video.
73 % vil hellere lære om et produkt eller service ved at se en video frem for at læse om det (11 %) eller værre endnu – have et opkald (3 %). Den visuelle fortælling er ikke til at komme udenom, hvis du vil have din målgruppes opmærksomhed – uanset om du arbejder B2C, B2B eller B2G. Og det virker altså! 88 % af forbrugere siger, at de er blevet overbevist om at købe et produkt eller service efter at have set et brands video.
Men hvilke videoer skal man give sig i kast med, og hvordan giver det lige mening at bruge i din forretning? Her har jeg samlet et lille udpluk af de sejeste trends og cases, jeg er stødt på.
Virtuel i virkeligheden
Den virtuelle verden smelter i højere grad sammen med vores virkelige verden, og det ses også i markedsføringen og lanceringen af nye produkter. I november 2021 lancerede Volkswagen et AR showroom, hvor forbrugeren kunne scanne en QR-kode på sin pakke fra Amazon og gennem kameraet i sin smartphone se køreoplevelsen i den nye 2022 Taos SUV-bil. AR-oplevelsen fungerer som et slags spil, hvor du kan vælge mellem 4 forskellige farver til bilen, som matcher det musikken og det miljø, du kører rundt i. Brugen af augmented reality, der bruger elementer fra både den virkelige og digitale verden, har amerikanske The Aria Network, som bl.a. leverer 360 graders AR og virtual getaways gennem ansigtsgenkendelse, også investeret i. I slutningen af 2021 har de indgået et samarbejde med Brookfield Properties, hvor de shoppende gæster i mere end 100 indkøbscentre i 43 stater kan se frem mod at interagere med virtuelt indhold fra alle forretningerne, betale sine køb håndfrit, finde vej i centrene og dele oplevelser med familie og venner.
De store mastodonter spiller i den grad også op og spænder VR- og AR-musklen. Snapchat lancerede i oktober 2021 deres nye kreative studio Arcadia, hvor de hjælper brands med at skabe augmented reality reklamer på Snapchat eller andre digitale platforme. Samtidigt arbejder Meta (tidligere kendt som Facebook Inc.) på deres nye Metaverse, et online virtuelt univers i 3D som bl.a. kan bruges til at holde online møder med en digital avatar-udgave af dig selv.
Lynterapi på TikTok
På den sociale platform TikTok finder du terapauter som @the.truth.doctor og @micheline.maalouf, der uploader videoer, hvor de rådgiver om, hvordan man håndterer bl.a. traumer, vrede og angst. Videoerne dukker både op for de næsten tilsammen 2 millioner følgere og for seere af hashtags som #mentalhealth (30,9 mia. følgere), #therapy (7,1 mia. følgere) og #anxiety (13,3 mia. følgere) pr. april 2022. Videoerne varer sjældent mere end 1 minut og som oftest kun 10-15 sekunder, hvor terapeuterne viser og fortæller om forskellige øvelser som “butterfly tapping” eller skriver tips og tricks til at håndtere angst på videoerne, mens beroligende sange eller lyde afspilles i baggrunden. Og den yngre generation elsker det hurtige videoformat!
Ser vi på det danske marked, bruger 24 % af de 12-29-årige dagligt TikTok, og de er gennemsnitligt på platformen en hel time om dagen ifølge Medieudviklingen 2021. Det er ret mange videoer, der kan nå igennem tomlen! Og hvorfor er det så relevant for mig, tænker du måske, hvis den yngre målgruppe ikke lige falder inden for dine typiske kunder.
Med de korte videoer på TikTok, får du et unikt talerør direkte til de kommende og arbejdsdygtige Gen Z’ere, som er villige til at afgive data om sig selv for at få mere personaliseret indhold – og det er netop det, TikTok er skabt til. På TikToks “For You” feed er indholdet skræddersyet til at vise det indhold, du har interageret mest med tidligere. Og som virksomhed behøver du ikke bekymre dig om antallet af følgere, da dine videoer sendes ud til ikke bare følgere af din profil men til alle TikToks brugere gennem algoritmer og hashtags, helt uden at du skal betale en krone til annoncering. What’s not to like?!
Hvor er stillezonen?
Har du også siddet og krummet tæer over ufrivilligt at blive opdateret på hele din medpassagers feed på Instagram eller kø på YouTube? De fleste af os kunne ikke drømme om at se videoer højlydt i offentligheden, når man er på farten og har glemt sine elskede hørebøffer eller airpods derhjemme. Modsat TikTok hvor videoerne ses med lyd, er det helt anderledes på stort set alle de andre sociale kanaler. På Facebook ses 85 % af videoerne uden lyd, og det er særligt det lange vertikale format på smartphonen, hvor mute-knappen og underteksterne kommer i brug.
Den trend har flere vloggere (video bloggere) i Asien taget til sig og er blevet helt tavse. Hvor de fleste vloggere normalvis står klar med et større setup af ringlight, dyrt kamera og mikrofonudstyr, taler de nye vloggere ikke, og nogle skjuler endda også sit ansigt. I fænomenet, kendt som silent vlogging, viser vloggeren som Choki til sine over 1 mio. abonnenter ganske simpelt helt almindelige hverdagssituationer uden at sige et ord.
Måske har du allerede hørt om og trækker tråde til det populære fænomen ASMR (autonomous sensory meridian response) – begrebet der beskriver den følelse eller sensoriske fornemmelse eller kilden, du kan få i kroppen, når du oplever noget rart. ASMR-videoer fremkalder den samme følelse ved at fokusere på bestemte lyde, som hår der bliver redt, vand der risler eller en svag hviskende fortælling. Selvom trenden har over et årti på bagen, hitter den stadig på kanaler som YouTube og Twitch, hvor ASMR-videoer set dagligt er vokset med 38 % inden for det seneste år. Flere virksomheder som IKEA, KFC og Lush har allerede med succes kørt kampagner, hvor de fremviser sine produkter ud fra ASMR-metoden. En anden måde, du kan bruge metoden på, er ved at lade populære influencers som Choki fremvise dine produkter og på den måde nå ud til en stor gruppe af mennesker, der selv har valgt og stoler på afsenderen af budskabet.
En sidste ting, inden du trykker på record…
Lad os få en ting på det rene – det der med videoer er ikke bare fis og ballade og ekstra eye candy for forbrugeren. I en undersøgelse lavet af Wyzowl i 2021 siger 93 % af erhvervsdrivende, at video har skabt mere brand awareness, og 87 % får en bedre ROI (return on investment), når de har brugt video. Oveni det kan du også godt regne med at komme foran i køen på din eksponering. Der er nemlig 53 gange større sandsynlighed for at få first-page rankings med video sammenlignet med andre velkendte SEO-teknikker.
Med det på plads, er det bare at finde ud af hvilken type video, du skal i gang med. Og der findes et hav af muligheder – om du vil brande din virksomhed, vise nye produkter frem, lave animerede how-to’s, vise jeres kultur og behind the scenes på SoMe, lave interviews og casestories med kunder, afholde webinars, lave en reklamevideo, en produktanmeldelse osv osv. Listen er lang!
Find ud af hvad der er mest oplagt for jer ved at spørge jer selv: Hvad ønsker vi at opnå? Er det mest presserende at øge salget? Skal I have mere trafik til hjemmesiden? Eller skal flere mennesker kende til jeres brand? Du behøver hverken købe dig fattig i dyrt kameraudstyr eller hyre grafiske designere ind – det mindste, det kræver, for at komme i gang er en smartphone med et kamera og det produkt eller den situation, du vil vise. Uanset hvilket videoformat du vælger at give dig i kast med, tør jeg godt love, du bevæger dig trinnet nærmere toppen af content-tronen.