Hvordan holder du selv motivationen oppe, og hvordan hjælper I hinanden med at forblive motiverede, når I sidder hver for sig og kun ses virtuelt?
Der sker noget med os, når hele vores dagligdag vendes på hovedet, som er dét, der sker lige nu. Det er en uvis situation.
Den del af vores hjerne, der blandt andet tager sig af vores følelser i forbindelse med frygt – amygdala – arbejder derfor på højtryk! Den hijacker det kognitive system, som vi bruger til at analysere og fortolke. Det har indflydelse på vores effektivitet. Det er desuden en stressende sindstilstand. Det kan være svært at holde motivationen oppe. Og svært at holde motivationen oppe hos sine kollegaer i teamet – især hvis man sidder hver for sig.
Check-in og tjek op
Motivation er dét, der driver dig. Dét, som får dig til at handle. Dét, som giver energi. Det at føle samhørighed – at føle man hører til – er et psykologisk behov og et af grundelementerne, når man snakker motiverede medarbejdere (vil du læse mere om det, så dyk ned i Ryan og Decis selvbestemmelsesteori). Og det bliver sværere at opretholde den oplevelse, når man ikke ser hinanden fysisk og kan læse de stille signaler. Forestil dig eksempelvis, at Lisbeth ikke har sagt et ord i dag, selvom hun plejer at sige godmorgen til alle. At Peter, nu for fjerde gang er gået ud for at trække lidt luft. At Birthe, sukker dybt. Eller at Mogens ikke har kunnet lade være med at smile over hele femøren i dag! De signaler plejer du at aflæse, men de er umulige at opfange, når man sidder hver for sig. Når vi sidder hver for sig, er vores adfærd mindre forudsigelig. Og det kan påvirke vores samarbejde og tillid til hinanden. Det er derfor så yderst vigtigt, at du checker ind med dit team ofte for at tage pulsen og temperaturen på situationen. Det er vigtigt at tjekke op på hinanden og åbne op – både når det går godt og skidt. For det vil være svært, og der vil ske fejl. Men det er især her, vi bør være gennemsigtige og hjælpe hinanden – for fejl kan være nøglen til en bedre teamkultur. Det er så vigtigt at dele, hvad du synes er “top nice”, og hvad du bare ikke kan se mening med lige nu. På den måde kan vi bedre hjælpe hinanden.
Hvad driver dig i dit arbejde lige nu?
Men hvordan er det nu lige, du bedst muligt bakker Lisbeth, Peter, Birthe og Mogens op? Vores erfaring viser os, at ved at finde ud af hvornår og i hvilke situationer, dine kollegerne har det svært, og hvor og i hvilke situationer dine kolleger stortrives – er det også nemmere at bakke hinanden op i en uvis situation som denne. Hvis I skal hjælpe hinanden med at holde motivationen oppe, så skal I også vide, hvad I bliver motiveret af. Så tag snakken, hjælp hinanden!
Og hvis det er svært at sætte ord på “hvad det er, der motiverer dig”, så har Innovation Lab udarbejdet en motivationstest til at kortlægge motivationen. Vi kalder det MotivationMap. Ved hjælp af et spørgeskema udarbejdet af mig, Innovation Labs Team Scientist, på baggrund af psykologiske teorier om værdier og motivation, og ved hjælp af en algoritme, udarbejdet af Innovation Labs Big Data-ekspert Mads Hingelberg, finder vi frem til, hvad du tillægger mest værdi i dit arbejde – og dermed også, hvad der driver dig i dit arbejde lige nu. Det er ikke en personlighedstest, men en test, der giver dig et billede af, hvad der motiverer dig lige nu – og hvordan man kan hjælpe hinanden lige nu.
Vi tilbyder MotivationMap til særpris i denne tid, hvor du og dine kolleger måske har brug for et ekstra skub til at holde motivationen oppe og lære, hvordan I bedst motiverer hinanden.
Now is the time!
Efter at have siddet hjemme i et par uger har du måske haft tiden og roen. Du er måske kommet til at mærke, hvad det egentlig er, du savner ved dit arbejde. Det er godt at vide, når hverdagen rammer igen – for det gør den. Og når den rammer, så får du travlt, og opgaverne kan ende med at tage din tid fra at dykke ned i emner som “motivation”. Nu er et godt tidspunkt at få overblikket, så du kan motivere dine medarbejder bedst muligt, når hverdagens rutiner går i gang igen.
Ellers er her 3 punkter til at holde jeres team spirit oppe:
- Vær sammen digitalt. Lav en fredagsbar, husk stadig at synge fødselsdagssang, selvom det foregår virtuelt, og planlæg check-ins. Det er vigtigt, at der er plads til den daglige smalltalk.
- Vær åben om dine bekymringer. Vi sidder meget alene, og det kan blive ensomt, hvis du også sidder alene med dine bekymringer – del dem. Måske de andre i teamet sidder med samme tanker.
- Spørg ind. For mange er det nyt, uvant og fremmed at kommunikere gennem digitale værktøjer, og det kan få dialogen til at virke mindre ‘ægte’, når vi ikke har den fysiske dimension med. Derfor er det måske endnu vigtigere at spørge ind til dine kolleger i denne tid. Både så I kan tale om de ting, I måske overser grundet det manglende kropssprog, og så I sammen kan vænne jer til, at de vigtige samtaler godt kan tages digitalt.
Synes du, at motivation i (virtuelle) teams er et emne, du bør gentænke eller optimere, så tøv ikke med at kontakte mig.